«

»

Jun 30

Print this Post

BIAS – Aeroshow, Bucuresti 2014

Bucharest International Air Show & General Aviation Exhibition – BIAS 2014 s-a desfasurat pe data de 22 iunie 2014, la Aeroportul International Aurel Vlaicu – Bucuresti  si cum de ceva timp tot incerc sa scriu ceva despre eveniment, m-am  pus pe treaba iar rezultatul il puteti citi mai jos.

BIAS - 2014

Participarea si organizarea a fost buna si ma astept sa creasca in anii ce vin, per total, a fost un spectacol foarte agreabil, pentru o zi superba de duminica. La bunul mers al show-ului au contribuit multi oameni atat in aer cat si la sol pentru ca totul sa fie OK, iar pentru acest lucru trebuie felicitati cei de la Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti, Aeroclubul Romaniei, ROMATSA, ROMAERO si Clubul Sportiv AIBO.

 

PARTICIPANTII – in ordinea absolut aleatoare a propriei vointe :).

JURGIS KAIRYS

Voi incepe postul cu evolutia favoritului meu, Jurgis Kairys, care la cei 62 ani si cu cele 51 titluri de campion mondial de acrobtie castigate, a avut o prestatie memorabila, o combinatie exploziva de pasiune, creativitate si experienta. Simte si stapaneste avionul complet, simbioza dintre el si aparatul de zbor fiind totala, iar acest lucru i-a permis ca de-a lungul timpului sa dezvolte multe dintre manevrele de acrobatia aeriana, care sunt utilizate pana in ziua de astazi si care ii poarta numele: “Kairys Wheel”, “Small Loop” sau “Pass Slide”. A fost deasemenea primul pilot care a efectuat cu succes “Cobra” sau care si-a manevrat avionul in zbor asemeni unui elicopter.

 

Pasiunea si bucuria zborului il definesc pe Jurgis Kairys.

 

 

 

 

AIR BANDITS

Dupa evolutiile lui Jurgis Kairys restul show-ului parca a pierdut din spectaculozitate si ritm, dar trebuie neaparat mentionati Air Bandits, adica Iacarii Acrobati & Jurgis Kairys, pe care anul acesta i-am asteptat cu un deosebit interes, avand in vedere ca ultima data i-am ratat.

bias_2014_1

bias_2014_2

Air Bandits este o plasmuire a lui Jurgis Kairys, un vis transpus in realitate, sunt show-uri aeriene in care regia evolutiilor ii poarta semnatura. A conceput o coregrafie care sa aduca un plus fata de formatia de zbor standard, monotona, compusa din acelasi tip de aeronave care zboara in formatie. Conceptul Air Bandits cuprinde lupte aeriene, evolutii in grup sau individuale presarate cu multe efecte … explozive.

 

 

FLYING BULLS

Team-ul Flying Bulls este constituit din oameni pasionati de avioane si elicoptere, pentru care excelenta s-a concretizat in doua titluri de campioni mondiali in competitiile de acrobatii aeriene si calitatea de membru de onoare al Federatiei Internationale. Participare anuala, sinonima cu sportul extrem, purtand marca The Flying Bulls este mereu bine venita si de apreciat. Anul acesta au venit cu elicopterul BO105-CB, fabricat de Messerschmitt-Bolkow-Blohm in anul 1974, echipat cu doua motoare Allison 250 C20B de 345 CP, fiecare. O “capodopera” a tehnicii, care poate face loop-ing si care poate fi manevrat precum un avion, de fapt este singurul elicopter care poate executa figuri de acrobatie similare avioanelor.

 

Secretul elicopterul BO105-CB consta in rotorul inovativ al celor de la Messerschmitt, pe care l-au faurit dintr-o “bucata” si la care au folosit  in premiera,  titanul. Palele de rotor sunt din acelasi metal, ranforsate cu fibra de sticla, acest lucru a dus la scaderea greutatii, cresterea rezistentei la uzura si la o flexibilitate foarte mare a intregului sistem.

Elicopterul BO105-CB cu o greutate de 2400 kg, atinge o viteza maxima de  145 km/h, viteza de croaziera: 120 km/h si are un consum de combustibil de 230 l / h, dar mai multe detalii, specificatii si imagini gasiti pe site-ul oficial al celor de la The Flying Bulls.

 

BALTIC BEES

Baltic Bees este o formatie letona de acrobatie cu un stil de pilotaj inconfundabil, care au pus in scena un spectacol inedit cu o coregrafie ampla si impresionanta, toate cu ajutorul celor cinci aeronave de tip L-39C Albatros.

Echipa de acrobatie aeriana Baltic Bees este prima echipa baltica profesionista de acrobatie aeriana si este compusa din piloti experimentati, cu mii de ore de zbor la activ.

 

FORTELE AERIENE ROMANE

Fortele Aeriene Romane au o istorie plina de evenimente, care incepe in anul 1910, atunci a luat fiinta aviatia militara romana, odata cu primul avion militar proiectat si realizat, de inginerul Aurel Vlaicu la Arsenalul Armatei, cu care a zburat intaia oara, la 17 iunie 1910.

 

In ziua de 27 septembrie 1910, acesta a executat un zbor de recunoastere intre localitatile Slatina si Piatra Olt, predand printului Ferdinand, mostenitorul tronului, un document al Statului Major General al Armatei Romane. Astfel, Aurel Vlaicu a devenit primul pilot al armatei romane, iar Romania devenea a doua tara din lume dupa Franta care a folosit avionul in timpul unor manevre militare.

 

 

La BIAS – 2014, Fortele Aeriene Romane (ROAF) au fost prezente, in aer cu MIG 21 LancerIAR 316 AlouetteIAK 52IAR 330 PUMA si C 130 Hercules iar la sol, cu aeronave MIG 21 LancerSpartan C271IAR 99 SoimPuma M dar si cu tehnica de lupta la sol, specifice:  radare, rachete, sisteme de lansare a rachetelor sol-aer, etc.

 

 

Mai multe informatii despre istoria aviatiei se gasesc la adresa: www.roaf.ro.

 

AEROCLUBUL ROMANIEI

Aeroclubul Romaniei cu o activitate indelungata si rodnica este recunoscut pentru profesionalismul membrilor sai, care au transformat unitatea intr-un club sportiv aeronautic de mare prestigiu.

 

Aeroclubul Romaniei are in dotare aeronave de scoala: Zlin 142, IAR 46S, planoare, motoplanoare, aeronave pentru acrobatie aeriana: Zlin 142, EXTRA 300L, aeronave pentru efectuarea salturilor cu parasuta:  Wilga 35A si AN – 2, precum si avioane ultrausoare FESTIVAL.

 

Sursa: http://www.aeroclubulromaniei.ro/

 

HAWKS of ROMANIA

Soimii Romaniei este formatia de acrobatie aeriana a Aeroclubului Romaniei si parte a Echipei Nationale de Acrobatii, folosesc, in evolutiile aeriene, avioane de tip Extra 330SC sau Extra 300L vopsite in rosu, galben si albastru. Echipa a luat fiinta in 2007, iar de atunci au participat la peste 100 de showuri aeriene, atat in Romania, cat si in strainatate. Actualmente sunt antrenati de Jurgis Kairys.

 

 

TAROM

Compania Nationala de Transporturi Aeriene a Romaniei a fost infiintata in 1954 si isi desfasoara activitatea sub autoritatea Ministerului Transporturilor si Infrastructurii si este membra a Asociatiei Internationale a Transportatorilor Aerieni (IATA) din 1993, a Asociatiei Companiilor Aeriene Europene din 2000 si a Aliantei SkyTeam din 2010.

 

 

Formatia de acrobatie aeriana a Aeroclubului Romaniei, Hawks of Romania in evolutie alaturi de o aeronava apartinand companiei TAROM.

LUCA BERTOSSIO

Luca Bertossio, campion mondial la acrobatie cu planorul.a incantat cu o evolutie complexa si dificila.

ZBOR CU PARAPANTA

Blue Wings, Lotul National de Parasutism si scoala de parasutism TNT Brothers au efectuat salturi demonstrative cu parasuta

Programul a fost reluat la ora 18:00, cand asii zborului s-au intoars pentru mult asteptatul zbor in crepuscul, incheiat apoteotic si exploziv de cei de la Air Bandits.

 

P.S. Se zvoneste un record, de audienta la BIAS 2014, peste 120.000 de spectatori.

 

 

 

 

 

Mai multe imagini in … galerie.

Share

Permanent link to this article: http://arsfotografica.ro/index.php/evenimente/bias-aeroshow-bucuresti-2014

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *