Istoria Muzeului C.F.R.
La 10 iunie 1939 a fost inaugurat Muzeul Cailor Ferate Romane sub denumirea de Muzeul Ceferistilor, cu ocazia Ceferiadei care marca implinirea a 70 de ani de la punerea in circulatie a primului tren din Romania pe ruta Bucuresti Filaret – Giurgiu. Locatia initiala a fost in parcul si arenele Stadionului Giulesti cu care ocazie a fost inaugurat oficial si stadionul.
Ideea infiintarii unui muzeu al cailor ferate a aparut in 1924, cand au fost salvate de la dezmembrare mai multe locomotive si vagoane vechi, care stationau prin diferite depouri. Tot materialul rulant salvat a fost garat pe liniile din parcul Stadionului Giulesti si intr-o sala de 45 m lungime din cadrul arenelor stadionului, acestea au format baza Muzeului Ceferistilor.
In timpul celui de al Doilea Razboi Mondial, mai exact in primavera anului 1944, in timpul bombardamentului capitalei de catre aliati, a fost atins si Stadionul Giulesti, inclusiv Muzeul Ceferistilor. Cu aceasta ocazie au fost distruse o mare parte din exponate iar ceea ce a mai ramas din colectia muzeului a fost depozitat intr-o sala de la parterul Palatului administrativ C.F.R.
Actualul Muzeul Tehnic al Cailor Ferate, a fost infiintat in primavara anului 1953 si amenajat in cladirea din Calea Grivitei 193 B, in imediata apropiere a Garii de Nord din Bucuresti. Din cauza lucrarilor pentru construirea statiei de metrou Gara de Nord, a fost demolata hala ce adapostea garnitura “Calugareni”, iar exponatele au fost mutate in celelalte sali ale muzeului sau conservate in depou.
In patrimoniul muzeului se afla o parte importanta de la inceputul istoriei Cailor Ferate Romane, garnitura trenului care a facut cursa inaugurala pe prima cale ferata de pe teritoriul de atunci al Romaniei intre Bucuresti si Giurgiu. Calea ferata a fost pusa în functiune la 7 septembrie 1869 iar in luna octombrie a aceluiasi an in Gara Filaret, a inceput aventura locomotivei “Calugareni”, care a durat trei deceni. Garnitura, compusa din locomotiva “Calugareni” si 3 vagoane de tip clasa, si anume clasa a I-a, a II-a si a III-a, avea o viteza maxima de circulatie de 30 km/h.
Locomotiva a circulat neintrerupt intre ani 1869 si 1900, pe ruta Bucuresti-Giurgiu, dupa care a ramas la depou si a fost folosita doar pentru a executa manevre, pana in anul 1939 cand a remorcat trenul festiv in cadrul serbarilor Ceferiadei. Ulterior a fost expusa in Muzeul Ceferistilor de la Stadionul Giulesti, avariata in timpul bombardamentelor din 1944, a fost reparata si expusa incepand din 1953 in nou infiintat-ul Muzeul Tehnic al Cailor Ferate Romane. In anii 1969 si 1994 a suferit reparatii capitale pentru a remorca de la Bucuresti la Giurgiu si retur trenurile de epoca cu ocazia centenarului si, apoi, a implinirii a 125 de ani de exploatare a caii ferate Bucuresti – Giurgiu, in prezent este parcata pe o linie din incinta Remizei CFR Mogosoaia, intr-un hangar special amenajat, destinat vagoanelor speciale, pentru a reduce la minim degradarea.
Colectia actuala a Muzeului CFR cuprinde prima locomotiva realizata la Resita, in anul 1873, machete reprezentand locomotive construite in tara, un telegraf Morse (1869), biroul de lucru a lui Anghel Saligny (1854 – 1925) si obiecte care au apartinut lui Elie Radu (1853 – 1931), care are realizari deosebite in domeniul podurilor feroviare, fotografii, acte vechi, costume de ceferisti si diverse alte obiecte care ilustreaza evolutia mijloacelor de transport feroviare si dezvoltarea Cailor Ferate Romane.
Dupa o lunga perioada in care a fost inchis, muzeul a fost redeschis in mai 2012, cu care prilej, a fost inaugurata cea mai mare diorama feroviara, la scara 1:87, din Romania. Dimensiunile dioramei sunt de 14.4 x 4 m iar la realizarea ei s-au folosit 260 m de sine de tipul H0 si H0e, dispuse pe 3 nivele, fiind complet automatizata,.
TEZAUR DE ISTORIE, CULTURA SI TEHNICA FEROVIARA
Muzeul Ceferistilor la 75 de ani de la inaugurare
10 – 15 iunie 2014
Pe 10 iunie 2014 sau implinit 75 de ani de la inaugurarea Muzeului Cailor Ferate Romane, cu aceasta ocazie muzeul organizeaza o serie de manifestari care vor promova importanta cailor ferate si a transportul feroviar de-a lungul istoriei si vor ilustra deasemenea evolutia si dezvoltarea Cailor Ferate Romane.
Proiectul Tezaur de Istorie, Cultura si Tehnica Feroviara. Muzeul Ceferistilor la 75 de ani de la inaugurare, este un eveniment organizat de Centrul National de Calificare si Instruire Feroviara (CENAFER) in parteneriat cu Primaria Sectorului 1, in programul manifestarii fiind incluse expozitii, vizite, simpozioane, dezbateri si concursuri
Organizatorii au construit in parcarea din fata Muzeului Ceferistilor o cale ferata ingusta pe care va circula zilnic, intre orele 09.00 si 17.00, un tren de epoca alcatuit dintr-o locomotiva cu abur si trei vagoane, pe o distanta de aproximativ 150 de metri intre Muzeul CFR si gura de metrou Basarab.
In Gara de Nord se poate admira o expozitie care ilustreaza evolutia de-a lungul timpului a materialului rulant din dotarea Cailor Ferate Romane, sunt expuse de la primele locomotive cu abur pana la noile locomotive electrice realizate la Craiova.
Locomotiva cu abur seria 150.000 – face parte din ultima serie de locomotive cu abur fabricate in Romania, a fost construita la Uzinele Resita, fiind destinata remorcarii trenurilor de marfa.
Locomotiva cu abur seria 230.000 – era destinata remorcarii trenurilor de persoane și coletarie rapida.
Automotoare diesel, seria 750 folosite pentru uzul administratiei CFR
Stanga: prima locomotiva diesel – electrica din Romania, seria: 060-DA-001, are componentele orignale, nefiind modificat ulteior, este pastrata in stare de functionare in depoul Dej.
Dreapta: Locomotive Diesel Hidraulic LDH – 45, apartinand societati Metrorex
A doua din stanga: prima locomotiva electrica din Romania, seria : 040-EC-001, constructor Rade Končar – Iugoslavia.
A treia: DB Shenker – locomotiva construita intre 1993-1996 de Brush Traction in colaborare cu Asea Brown Boveri (ABB Traction), a fost proiectata special pentru transportul prin Eurotunelul de sub Canalul Manecii.
Dreapta: locomotiva electrica – TransMontana (clasa 48), este prima locomotiva realizata in Romania dotata cu motoare electrice de tractiune (m.e.t.) asincrone trifazate.
De asemenea, toti pasionatii de istorie sunt asteptati la o incursiune in timp cu garnitura trenului „Calugareni”, care dateaza din 1869, trenul circula de doua ori pe zi intre Gara de Nord si Gara Baneasa.
Cu ocazia implinirii a 160 de ani de la nasterea lui Anghel Saligny, se va organiza un tren special de calatori pe ruta Bucuresti Nord – Cernavoda Pod – Constanta cu o oprire de 40 de minute pentru vizitarea Podului Carol I, proiectat si construit de inginerul roman.
Dincolo de evenimente, suete si bezele va recomand sa luati contactat cu pasionati de trenuri, care nu sunt putini si sunt extrem de bine informati despre tot ce misca in spatiul feroviar. Trebuie sa fii putin atent si cu siguranta o sa-i observi cu usurinta, sunt inconfundabili, vorbesc cu insufletire despre toate trenurile, garile, viaductele sau haltele, stiute sau nestiute, prin care au trecut de-a lungul vietii.
2 comments
Adi
March 13, 2015 at 11:09 pm (UTC 0) Link to this comment
Pe pagina ta am citit numai postari scrise cu bun simt. Te felicit pentru felul in care iti exprimi opinia in articolul prezentat.
Admin
March 17, 2015 at 12:16 pm (UTC 0) Link to this comment
Multumesc frumos!