«

»

Oct 24

Print this Post

Lacul Vacaresti 2013.10.22

Poveste cu final nefericit pe Balta Vacarestilor.

 

Cel mai mare dusman al omului este el insusi – Ioan Gura de Aur.

Astazi, am avut parte de o serie de intalniri neasteptate, placute si mai putin placute.

Printre intalnirile placute pot fi enumerate:

 

Cotofana ( Pica pica ) sau tarca – o pasare tematoare care te ocoleste cu atentie de indata ce te observa, are un zbor greoi si lipsit de gratie:

Cotofana ( Pica pica )

 

 

 

 

Pescarusul razator ( Larus ridibundus ) – o specie agitata si galagioasa, am reusit sa fac cateva fotografii cu mai multi pescarusi in zbor si am descoperit un lucru uluitor – asta daca nu am fotografiat unul si acelasi exemplar:

Pescarusul razator ( Larus ridibundus )Pescarusul razator ( Larus ridibundus )Pescarusul razator ( Larus ridibundus )Pescarusul razator ( Larus ridibundus )

Pescarusul razator ( Larus ridibundus )

 

 

 

 

Pescarusul razator isi “escamoteaza” picioarele in penajul de pe corp, pentru a micsora rezistenta la inaintare in timpul zborului.

Vanturelul rosu ( Falco tinnunculus )soimul roscat sau eretele rosu – ne-am pomenit amandoi, trecand uimiti, pe langa acelasi plop fara sot:

Vanturelul rosu ( Falco tinnunculus )

 

 

 

 

Starcul mic ( Ixobrychus minutus ) – m-am trezit cu el langa mine iar el s-a pomenit cu mine pe cap, a incercat sa scape dar fara succes, si iata rezultatul:

Starcul mic ( Ixobrychus minutus )Starcul mic ( Ixobrychus minutus )Starcul mic ( Ixobrychus minutus )

 

 

 

 

Corcodelul mic ( Tachybaptus ruficollis ) sau corcodelul pitic – l-am confundat initial cu un pui de Lisita, dimensiunea mica si distanta mare a fost o provocare pentru mine si o combinatie fericita pentru el:

Corcodelul mic ( Tachybaptus ruficollis )

 

 

 

 

Corcodelul mare ( Podiceps cristatus ) – este un pescar desavarsit, extrem de simpatic si haios, dupa coloritul penajului presupun ca este un juvenil:

Corcodelul mare ( Podiceps cristatus )

 

 

 

 

Codrosul de munte ( Phoenicurus ochruros ) – o pasare foarte vioaie dar timida la prima intalnire, dupa ce ne-am cunoscut mai bine si ne-am apropiat, am reusit sa legam o relatie precauta, din care au rezultat imaginile de mai jos:

Codrosul de munte ( Phoenicurus ochruros )Codrosul de munte ( Phoenicurus ochruros )

 

 

 

 

Intalnirea neplacuta a fost prilejuita de actiunea total inutila si gratuita a unor oameni fara minte, de a incendia fara rost, vegetatia uscata. Pacat ca uni dintre semenii nostri nu invatata nimic, niciodata.

Respectul pentru natura si viata, ar trebui sa fie inascut, dar se pare ca uni se straduiesc sa se dezbrace de simtaminte si sa devina carcase goale, fara de valoare.

FOCFOC

 

 

 

 

Cei doi au trecut cu putin inainte, pe langa locul in care a izbucnit focul. Nu i-am vazut cand au pus focul dar nici nu am vazut pe nimeni altcineva in zona.

CarutasiCarutasi

 

 

 

 

Sa speram ca initiativa de a declara baltile din Groapa Vacarestiparc natural, sa se materializeze cat mai curand.

 

Mai multe imagini in… galerie.

 

Last edit – 09.01.2013: Declararea Gropii Vacaresti, parc natural, nu poate fi realizat decat cu respectarea dreptului propietarilor.

Share

Permanent link to this article: http://arsfotografica.ro/index.php/wildlife/lacul-vacaresti-2013-10-22

2 comments

 1. Vacaresti boala grea si lunga

  MINISTERUL MEDIULUI SA RESPECTE LEGEA SI SA TRIMITA TERENUL LA COMISIA RETROCEDARII PENTRU A FI RESTITUIT TERENUL CATRE ADEVARATII PROPRITARI DE DREPT.!!!M.MEDIULUI sa un mai MINTA CA A RESTITUIT. NU ESTE ADEVARATA PENTRU CA AU RAPOARTE DEJA APROBATE LA DOSARE COMPLETE ….. TERENURILE PE ASTEA ATUNCI DE CE NU LE RESTITUIE . SE CAUTA ALTA INGINERIE SA NU RESTITUIE TERENULUI – dupa ce a turat prea tare motoarele acum I s-au gripat si a uitat ce a promis rovana plumb – vom restitui, vom analiza, vom respecta dreptul de proprietate
  Proprietarii de drept din zona Vacaresti sunt personajele din “ZBOR DEASUPRA UNUI CUIB DE CUCI”. Destinul proprietarilor este tragic sunt de peste 23 de ani batjocoriti si se simt internati intr-un spital de boli mintale. Statul in frunte cu autoritatile joaca rolul asistentei sefa Ratched, toti care vin la putere vor schimbe ceva in ordinea prestabilita de a le fi restituite terenurile adevaratilor proprietari Singurii care are curajul sa incerce ceva, sa se se revolte, si sa isi ceara drepturile sfarsesc prin a fi invinsi de catre acest sistem bolnav. Si acum vin ONG-urile in frunte cu M.Mediului si le pune o pernă pe față, și astfel ii sufocă pe proprietari de drept. Pasarici si randunici, Serpi si ciori Stuf si papura. Scaieti si ciulini.Caini si sobolani.. Tantari si capuse. Oameni fara adapost. Foame si saracie azi la un sfert de veac de la Revolutia din 1989, la un sfert de veac de “democratie” : INCALCAREA DREPTULUI DE PROPRIETATE
  Am auzit cu urechile noastre si Cunoastem pe pielea noastra toate aceste AUTOPROCLAMARI… ANTI… ANTI securist-comunist samd , Noi am constatat cum ne-a mintit si cum ne minte in fata ca respecta proprietatea , ca respecta dreptul de proprietate. Toate aceste autoproclamari dublicitare nu reprezinta decat un interes financiar – Totul pentru acest “sef “de ong – nu reprezinta decat un interes si un scop final si acela se numeste EURO – .. indiferent de la cine primeste finantare cu singura conditie decat sa nu-i justifice pe ce i-a cheltuit! Au “salvat” asa de bine si de frumos Delta-Delta adevarata, ca acum au gasit o inca vaca de muls si de albit Euroi, si calca in picioare si peste cadavrele bunicilor, parintilor, fratilor nostri, ale celor care am reusit sa supravietuim timp de 23 de ani acestei incalcari si nedreptati facute nu doar de ong-uri dar si de autoritatile acestui stat “democrat” care Pe parcursul ultimilor 23 de ani, aceste autoritatile au invocat diferite motive pentru a nu li se retroceda proprietarilor din zona “Acumulare Lac Vacaresti” terenurile ce le apartin de drept in special incepand cu Lucrurile au culminat in anul 2003 cind “Amenajarea Lac Vacaresti” a fost concesionata abuziv de catre Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile prin contractul nr. 1/2003 unei firme de apartament respectiv “S.C. Royal Romanian Corporation S.A.” pentru realizarea unui asa zis complex cultural sportiv, in care erau prevazute un cartier de vile si hoteluri. Toate acestea tergiversari ale autoritatilor, ONG-urilor nu constituie decit, printre altele, un grav abuz in serviciu contra intereselor persoanelor!!!!
  LIVIU MIHAIU Declara – “Nimic din ce înseamnă viziunea noastră, a organizațiilor nonguvernamentale, Salvați Delta, Ecopolis, WWF, ProPark, și a Ministerului Mediului, nu poate fi realizat fără respectarea dreptului cetățeanului care are terenul câștigat în instanță. Apoi, se poate face o expropriere în interes public, iar oamenii să fie despăgubiți la nivelul pieței imobiliare”, spune Liviu Mihaiu, – președintele Asociației Salvați Dunărea și Delta
  Are nevoie de euro si ong kogayon !!! au salvat si ei buila – vanturita cum s-a salvat delta adevarata. Terenurile din zona Vacaresti unde proprietarii de drept ai terenurilor mor de saracie dar cu speranta ca odata si odata poate copii lor vor primi aceste terenuri inapoi .
  Amagire si bataie de joc fata de proprietarii de drept ai terurilor din Vacaresti – minciuna parc Vacaresti???? !!! buzunare umflate cu bani de la Uniunea Europeana sau interese pentru inca un tun imobiliar !!!! Povestea cu zona mlastinoasa se pare ca nu constituie altceva decit o alta incercare de pacalire a proprietarilor de drept a acestor terenuri care timp de 24 de ani sint supusi la nenumarate abuzuri.
  Cat va plati despagubiri Ministerul Mediului catre S.C. Royal Romanian Corporation S.A.” asociat Tony Michael , pentru rezilirea Contractului nr.1/2003 ???? Concesionarea Redeventa s-a facut pe suma de 0, 28 dolari/mp ????
  Contractul semnat de ministrul petre lificiu. Contractul dintre stat si firma de apartament prevedea realizarea unui asa zis complex cultural sportiv, in care erau prevazute un cartier de vile si hoteluri.Atunci s-a actionat conform principiului potrivit caruia ce nu se doreste a se retroceda catre proprietarii de drept ,in schimb ,este numai bun de concesionat catre asa zisii “baieti destepti” cu o redeventa derizorie de 1.000 mai mica decit pretul pietei pe care STATUL ROMAN NU A INCASAT-O IN NICIODATA PANA ASTAZI – concesionarea a fost si este ilegala deoarece acolo au fost si sunt proprietati si proprietari carora nu le este respectat dreptul la proprietate. Mediu incearca o smecherie – o nationalizare a proprietatilor –

 2. Vacaresti Proprietari

  Intangibilitatea dreptului de proprietate este consacrata si de Conventia europeana a
  drepturilor omului, ratificata de tara noastra prin Legea nr. 30/1994 care, in art. 1 din Primul Protocol aditional semnat la Paris la 20 martie 1952, prevede:
  “Orice persoana fizica sau juridica are dreptul la respectarea bunurilor sale. Nimeni nu poate fi lipsit de proprietatea sa decit pentru cauza de utilitate publica si in conditiile prevazute de lege si de principiile generale ale dreptului international”.
  Dispozitiile art. 44 alin. 1 teza a II-a din Constitutia României prevad ca atât continutul cât si limitele dreptului de proprietate sunt stabilite de lege, iar art. 136 alin. (5) din Constitutie consacra caracterul inviolabil al proprietatii private în conditiile legii organice.

  In anul 1962 terenurile din aceasta zona au fost preluate de Gospodaria agricola colectiva Dudesti – Cioplea, devenita Cooperativa agricola de productie Popesti – Leordeni, prin deposedarea abuziva a proprietarilor de terenurile lor

  In primavara anului 1988, asa cum se arata si in “Scanteia nr.14230/20.mai.1988”, la indicatia fostului dictator Nicolae Ceausecu in zona Vacaresti a inceput demolarea. Intregul teren de 260 ha care fost preluat de Stat, in mod abuziv . Buldozerele au ”eliberat” terenul, demoland Manastirea Vacaresti, Locuintele oamenilor, iar acestia au fost “stramutati” in mod abuziv, in vederea realizarii proiectatului “Lac Vacaresti” . La 10 zile de la vizita dictatorului in zona apare Decretul Consilului de Stat nr.143/30 mai,1988 privind Obiectivul de investitii “Acumulare Lac Vacaresti” care NU A FOST NICIODATA PUBLICAT in Buletinul Oficial si in aceasta situatie cum prevedeau dispozitiile art.69 din Constitutia din 1965, in viguare in anul 1988 . – Explicatia este simpla: la data si continutul decretului evidentiau ca OCUPAREA TERENURILOR SI DEMOLAREA LOCUINTELOR AU AVUT LOC FARA VREO FORMA LEGALA!! Nepublicarea Decretului nr. 143/1988 atrage consecinta prevazuta de art. 2 alin.2 lit. f din Legea nr. 10/2001 potrivit caruia imobilele preluate de stat in baza unei legi sau a altor acte normative NEPUBLICATE , la data preluarii, in Monitorul Oficial sau in Buletinul Oficial sunt considerate imobile preluate in mod abuziv.
  Asadar, singur motivul nepublicarii Decretului nr. 143/1988 duce la calificarea de drept a imobilelor pretins preluate prin efectul acestui decret, ca imobile preluate in mod abuziv. Nicaieri in Decretul nr. 143/1988 nu se prevede trecerea in proprietatea statului a terenurilor si cu atat mai putin exproprierea” lor .- Formula “se expropriaza si se trece in proprietatea statului” nu se regaseste in acest decret, dupa cum nu se regaseste nici numele celor expropriati. Dupa ridicarea digului, lacul a fost umplut cu apa, cu consecinta inundarii terenurilor invecinate din Vitan Barzesti si a subsolurilor blocurilor din Calea Vacaresti sector 4 si s-a s-a constatat ca obiectivul era irealizabil dupa executarea lucrarilor privind cuva lacului,
  Lucrările au început în anul 1988, dar au fost sistate chiar înainte de Revoluţia din 1989. Stuf si papura. Scaieti si ciulini.Caini si sobolani.Serpi si ciori. Tantari si capuse.Oameni fara adapost. Foame si saracie azi la un sfert de veac de la revolutia din 1989, la un sfert de veac de democratie – incalcarea dreptului de proprietate
  Dupa Revolutia din 1989 cand, potrivit Constitutiei, Romania a devedint stat de drept, era de asteptat sa fie restituite imobilele preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989. Prin in aparitia Legii nr.18/1991(legea fondului funciar), Legea nr.169/1997 (privind modificarea si completarea Legii fondului funciar nr.18/1991) Legea nr.1/2000, O.U.G. nr.102/2001, prin Legea nr.247/17.07.2005 (privind reforma in domenile proprietatii) si prin aparitia Legii nr.165/2013 Privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România Statul are posibilitatea si obligativitatea reconstituirii dreptului de proprietate, de regula pe vechiul amplasament, iar cand nu este posibil, pe un alt amplasament, astfel cum reiese din modificarile aduse legilor enuntate mai sus.
  Lucrarea de investitie pentru care a fost preluat terenul de catre stat, respectiv Lacul Vacaresti, NU a fost finalizata, renuntandu-se la aceasta lucrare, astfel in speta sunt aplicabile dispozitiile Legii nr.247/2005 care impun restituirea catre adevaratii proprietari

  La 12 ani de la abandonarea investitiei s-a hotarat schimbarea destinatiei terenului. Prin Hotararea Guvernului nr.1223/2001 Guvernul Romaniei confera Companiei Nationale “APELE ROMANE” SA, calitatea de administrator special , (Dar, calitatea de administrator a fost pierduta implicit prin aparitia Hotararii de Guvern 855/2002 trecand terenul din domeniul public in domeniul privat al statului.
  Ulterior atat de “fundamental” a fost solutia propusa si adoptata incat, numai dupa 5 luni Hotararea de Guvern nr.1223/2001 a fost abrogata prin Hotararea de Guvern nr.481/2002.
  Numai ca dupa alte 3 luni se aproba prin Hotararea de Guvern nr.855/2002 publicata in Monitorul Oficial partea I nr.621/22.08.2002 , s-a dispus concesionarea , fara ca statul sa fie proprietarul acestui teren , cu toate ca existau Notificari pentru restituirea terenurilor din zona lac Vacaresti ,
  Concesionarea terenurilor a fost in vederea realizarii unui complex cultural-sportiv. In acest caz Statul isi exercita atributele proprietatii prin Ministerul Mediului, care ulterior a incheiat in calitate de CONCENDENT, un contract de concesionare . Pe 23 ianuarie 2003 a fost incheiat Contractul nr.1/2003, semnat de ministru Petru Lificiu si incheiat pe 49 de ani pe o redeventa de 0,28 centi/$/mp . Terenul a fost concesionat unei societati comerciale SC ROYAL ROMANIAN CORPORATION SA – patron cetateanul Tony Mikhael . Concesionarea terenurilor avea ca obiect realizarea unui complex cultural-sportiv. Asa cum se arata in Certificatul de Urbanism Nr.1258/65326/09.08.2006 . Acesta urma sa cuprinda realizarea unui complex multifunctional (in special sport si agrement, un hipodrom pentru curse de cai, un teren de golf, vile, complexe comerciale, etc…
  .
  Hotararea de Guvern 855/2002 Contractul de concesionare a fost illegal incheiat , deoarece Deoarece TERENURILE NU AU INTRAT IN PROPRIETATEA STATULUI IN TEMEIUL UNUI TITLU VALABIL, ASTFEL CUM PREVAD DISPOZITIILE ART.61, ALIN.1, DIN LEGEA NR.213/1998 SI CA ATARE GUVERNUL NU PUTEA DISPUNE PRIN HOTARAREA DE GUVERN 855/2002 ASUPRA CONCESIONARII ACESTUIA

  Statul are posibilitatea si obligativitatea reconstituirii dreptului de proprietate, dupa 23 de ani Statul de drept, potrivit Constitutiei dupa aparitia legilor reparatorii ca sa fie restituite imobilele preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989. Numai ca, fenomenul de tergiversare, amanare sau de obstructionare a retrocedarii terenurilor preluate in mod abuziv este si astazi in 2013 pus in aplicare si datorita acestora RETROCEDAREA TERENURILOR ESTE OBSTRUCTIONATA DE CATRE Statul Roman – MINISTERUL MEDIULUI (administratorul terenului lac vacaresti) – CATRE PROPRIETARII DE DREPT –
  Desi instantele de judecata au recunostut dreptul de proprietate , prin sentinte definitive si irevocabile, sunt Titluri de proprietate , Procese Verbale de punere in posesie, pentru restituirea terenurilor, proprietarii plastesc impozitul pe teren la zi, sunt intabulati in Cartea funciara, au numar cadastral, numar postal – cu toate astea proprietarii nu pot sa-si exercite prerogrativele dreptului de proprietate! Mai nou , statul roman prin administratorul terenului, Ministerul Mediului, concepe alte incalcari ale dreptului de proprietate, Este evident ca astfel de planuri si demersuri ( arie protejata, parc natural, groapa de gunoi, focar de infectie) nu fac decat sa perpetueze incalcarea dreptului de proprietate prin permanetizarea ocuparii terenului
  Statul Roman sa cumpere terenul la valoarea de circulatie pe care terenul respectiv ar fi avut-o daca lucrarea existenta asupra sa nu ar fi efectuata! Prin Constitutia Romaniei,Statul Roman stabileste ca: – proprietatea privata este garantata si ocrotita in mod egal de lege ; – nimeni nu poate fi expropriat decat pentru o cauza de utilitate publica , cu dreapta si prealabila despagubire.Dreptul de proprietate este principalul drept real şi de fapt ocupă locul central în cartea a doua „Drepturile reale”. Dreptul de proprietate de proprietate mai este considerat ca fiind cel mai complet drept real, fiindcă întruneşte în mâinile proprietarului toate atributele acestui drept şi anume dreptul de posesiune, dreptul de folosinţă şi dreptul de dispoziţie.
  Dreptul de proprietate este acel drept subiectiv ce conferă titularului exercitarea în putere proprie şi în interes propriu a atributelor de posesie, folosinţă şi dispoziţie asupra bunurilor sale
  Atribut al dreptului de proprietate, consta in posibilitatea titularului acestuia de a intrebuinta in interesul sau bunul care ii apartine si de a dobandi produsele si veniturile obtinute din utilizarea lui. Ce a facut regimul comunist in frunte cu Ceausescu se numeste Nationalizare. Ce a facut regimul democrat in frunte cu toate guvernele de la revolutie pana la azi se numeste – nerespectarea dretului de proprietate – si ce vor ce vrea sa faca guvernul de astazi si ONG-urile cred daca consultati un avocat – atunci se va numi INFRACŢIUNI CONTRA DEMNITĂŢII
  Art. 220 Tulburarea de posesie
  Ocuparea, în întregime sau în parte, fără drept, a unui imobil aflat în posesia altuia, fără consimţământul acestuia
  Cati bani ii trebuie unui proprietar sa renunte la proprietatea sa???? Tu poti sa renunti la proprietatea ta?????????!!!
  La ministerul mediului zac de 7 ani si asteapta dosarele cu proprietarii de drept http://www.mmediu.ro/beta/wp-content/uploads/2012/05/2012-05-25_Legea_10_situatiedosare_apr2011.pdf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *