«

»

Oct 19

Print this Post

Testoasa cu tample rosii sau Testoasa de Florida (Trachemys Scripta Elegans)

Testoasa de apa cu tample rosii – Trachemys Scripta Elegans

 

In multe mitologii testoasele sunt considerate sacre, pamantul pe care traiesc oamenii aflandu-se pe spatele unei mari testoase care pluteste pe apa.

Testoasa de apa cu tample rosii sau testoasa de Florida (lat. Trachemys scripta elegans) este una din testoasele cele mai cunoscute, acest fapt datorandu-se si comercializarii intense ca animal de companie pentru copii.

Este o testoasa de marime medie cu o carapace de culoare verde inchisa, picioarele sunt verzi cu dungi galbene subtiri iar pe cap are doua dungi rosii in spatele ochilor. Au vederea foarte buna dar cu auzul stau prost, fiind foarte slab, in schimb sunt foarte sensibile la vibratii comunicand in general prin atingeri si vibratii. Dorm pe fundul apei sau plutind la suprafata, folosind in acest scop aerul adunat in gat.

Testoasele cu tample rosii avand sange rece isi petrec ore intregi stand la soare pe pietre  si busteni. Devin inactive la temperaturi sub 10 °C, intrand in hibernare sub apa sau ingroapandu-se in pamant, se mai pot adaposti pe timpul iernii si in buturugi goale.

Durata de viata a unei testoasele cu tample rosii este de aprox. 30 de ani dar pot supravietui chiar si 40 de ani in salbaticie. Aproximativ 70% din oua nu apuca sa eclozeaze, iar supravietuitorii sunt vanati in continuare de oposumi, sconcsi, vulpi sau pasari.

Testoasele sunt omnivore, hrana este compusa preponderent din plante acvatice, pesti mici insecte acvatice, melci, crustacee, moluste si materiale in descompunere. Cand populatia creste prea mult, pornesc in cautarea unor noi ape si resurse de hrana.

Habitatul natural al testoasei cu tample rosii sau testoasa de Florida, este asa cum o indica si numele, sudul Statelor Unite, zona vaii Mississippi si sudul Golfului Mexic, dar in ultimul timp au fost raspandite in toata lumea ca un animal de companie ieftin.

 

 

NEWS!

Informatii interesante despre problemele pe care le poate crea testoasa de Florida, am gasit aici, pe site-ul Trachemys Adoption, impreuna cu propuneri de solutionare a situatiei:

 

“In tarile din Uniunea Europeana importul testoasei cu tample rosii sau de Florida (Trachemys scripta elegans) este interzisa fiindca este considerata o specie invaziva si prezenta ei in mediul natural reprezinta o amenintare ecologica pentru speciile indigene de plante si animale (252/2005 Order of the European Community). Cu toate ca Romania din 2007 este membra a UE, in prezent in tara comertul cu Trachemys scripta elegans persista, si ca efect negativ al legii de interzicere a comertului acestei specii, au aparut in vanzare si subspeciile Trachemys scripta scripta si Trachemys scripta troosti! In acelasi timp numarul testoaselor abandonate in natura creste (semnalari din 7 judete), si apar in natura si exemplare ale subspeciilor nou introduse in comert! Specia se reproduce cu succes in sud-vestul Europei, dar depune oua si in Romania. Chiar daca nu se va dovedi reproductia cu succes in tara, numarul in continua crestere al exemplarelor abandonate reprezinta o amenintare reala!

 

Membrii ai acestei coalitii au ca scop:

 

  1. informarea publicului larg despre problema Trachemys [de ex. cumparatorii de testoase ar trebui sa stie de marimea la care ajunge specia (20-25 cm chiar si pana la 40-45 cm, 1,5-2 kg), de longetivitatea ei (50 de ani) si de amenintarea ecologica ce o reprezinta exemplarele abandonate!]
  2. realizarea unei retele intre organizatiile, institutiile, asociatiile sau persoanele fizice care primesc exemplare de Trachemys de la detinatori plictisiti sau capturate din habitate naturale si iubitorii de testoase care vor sa adopte aceste testoase. Testoasele sunt oferite gratis si daca detinatorii se vor plictisi de ele le vor putea returna retelei!
  3. identificarea a noi locuri infestate de Trachemys si stoparea prin metodele decise pe lista de discutii a coalitiei a acestei invazii pasive a testoaselor, cauzate in primul rand de oameni!”

 

Sursa: http://trachemysadoption.webs.com

Testoasa de Florida (Trachemys scripta elegans) la soare, alaturi de testoasa de apa europeana (Emys orbicularis) pe o conducta in Parcul Cismigiu.

Testoase Trachemys scripta & Emys orbicularis

 

Share

Permanent link to this article: http://arsfotografica.ro/index.php/wildlife/testoasa-cu-tample-rosii-sau-testoasa-de-florida-trachemys-scripta-elegans

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *