«

»

Jan 18

Print this Post

Vrabia de casa (Passer domesticus)

Vrabia de casa – Passer domesticus

Vrabia de casa (Passer domesticus) face parte din familia paseride (Passeridae), este o pasare mica (14–16 cm) sedentara, cu penele de culoare cafenie pe spate cu ceva dungi negre si chiar albe, cenusie pe frunte, crestet si piept, cu ciocul scurt, conic si cu coada trunchiata.

 

 

Vrabia de casa era initial, raspandita in sudul Europei, nordul Africii si in cateva zone asiatice din Orientul Mijlociu. Dar, pentru ca traiul in preajma oamenilor ii este extrem de favorabil, a reusit sa se raspandeasca in aproape toate zonele locuite ale planetei. Actualmente se regaseste in America de Nord si America de Sud, dupa ce a fost introdusa in 1852 si in Australia, pe unde a ajuns in 1862.

 

Vrabia de casa (Passer domesticus)

Vrabia de casa (Passer domesticus)

 

 

 

Este antropofila prin vocatie, putand fi intalnita absolut oriunde traiesc oameni, din adancile minele de carbune, pana in inaltul teraselor de pe zgarie-nori. Sunt extrem de adaptabile si nu se tem de oameni, ba chiar prefera sa ramana in apropierea acestora, fara sa se aventureze departe de cladiri, fiind o oportunista … nepereche.

Kasparov

Kasparov

 

Vrabiile nu sunt  zburatoare remarcabile, din care motiv isi petrec mult timp la sol, pe ramuri, acoperisuri sau chiar pe mesele noastre :)…

 

Traiesc in grupuri mari si galagioase, de parca s-ar certa non-stop, dar ciripitul agitat al vrabiutelor este vesel si tonic.

 

Share

Permanent link to this article: http://arsfotografica.ro/index.php/wildlife/vrabia-de-casa-passer-domesticus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *