«

»

Oct 30

Print this Post

Ziua a III-a, Gala Folk You 2013 – Bucuresti

Afisul galei Folk You!Ziua a III-a

A treia zi a Galei Folk You! Florian Pittis la care am participat a adunat un public numeros si a beneficiat de prezenta unor artisti valorosi, precum:

 

 

Maria GheorghiuMaria Gheorghiu – (n. 28 august 1963, Resita) o voce puternica Pro Basarabia pe care nu o poti ignora; interpreta de muzica folk si realizatoare de emisiuni radio. In 1993 a castigat Festivalul Om bun, Victor Socaciu numind-o atunci o Joan Baez a romanilor.

Turnee:

  • Romania: alaturi de artisti consacrati ai scenei romanesti (Valeria Seciu, Ion Caramitru, Ovidiu Iuliu Moldovan, Leopoldina Balanuta, Nicu Alifantis, Vasile Seicaru, Mircea Vintila, Stefan Hrusca, Victor Socaciu si altii)
  • strainatate: din 1995 in fiecare an in Franta concerteaza atat singura cat si alaturi de Dominique Voquer Quartet (trupa de jazz), Italia (Roma), Germania, Norvegia, SUA, Belgia (Bruxeles), Ucraina (Kiev) in diferite formule de spectacol.

 

Ada Milea & Bobo 

Ada Milea – (n. 5 august 1975, Targu Mures) spumoasa, neconventionala si ludica, este o actrita si cantareata romana, implicata civic in actualitate.

Ada MileaAda Milea si BoboA absolvit Liceul Liviu Rebreanu din Bistrita (Jud. Bistrita-Nasaud) profilul fizica-chimie. Mai tarziu – Universitatea de Arta Teatrala din Targu Mures, actorie, cu rolul „D-na Quickly” din „Nevestele vesele din Windsor” (Shakespeare). A fost actrita la Teatrul National din Targu Mures, apoi a devenit artist independent. A colaborat pana la un punct, cu Cirque du Soleil : “Trebuia sa fac un personaj care canta. Am cunoscut oameni extraordinari acolo, clovni, acrobati, artisti foarte faini. Lucram muzicile separat si partea de personaj separat. Cand s-au reunit muzica şi personajul – eu deja nu mai cantam cum cant eu, cantam „frumos”, pentru ca-mi dadusera trei profesori – a venit regizorul si a zis: „De ce canti asa?!”. Asa ca, de comun acord, mai ales ei (rade) au zis sa punem punct.”

Paula Seling Band

Paula Seling – (n. 25 decembrie 1978, Baia Mare) o voce foarte buna, interpreta, compozitoare, fosta realizatoare de emisiuni radio si jurata in cadrul competitiei muzicale internationale X Factor (sezonul 1), singura tangenta cu folk-ul fiind interpretarea melodiei lui Alifantis – “Ploaie in luna lui marte”.

A cantat alaturi de Al Bano, Anita Doth (solista trupei 2 Unlimited), Tony Hawks si in deschiderea concertelor extraordinare sustinute in Romania de Joan Baez (27 iunie 1997), Chick Corea (9 noiembrie 1998), Michael Bolton (7 iulie 2007), Beyonce (26 octombrie 2007). Casatorita in 2005, Seling si-a deschis propria casa de productie Unicorn Records, impreuna cu fratele sau, Paul Seling si cu sotul sau.

Paula SelingPaula Seling Band

 

 

 

 

Alexandru Andries & Co.

Alexandru Andries – (n. 13 octombrie 1954, Brasov) – arhitect, scriitor, poet, traducator, pictor, grafician si cantaret de blues, jazz si  folk, are la activ peste 3100 concerte pina in prezent.

Alexandru AndriesDebut:

  • solistic in 1974 la Club A,
  • scenic in 1979 la Festivalul de jazz & rock Brasov, cu trupa Basorelief,
  • discografic in 1984 la Electrecord, cu albumul “Interioare”.

Mult mai multe despre Alexandru Andries gasiti la adresa: http://alexandries.free.fr/

 

Ioana Maria Mintulescu – poreclita “Cioara”, este o colaboratoare statornica a lui Alexandru Andries, este singura prezenta constanta de la debutul acestuia in 1984 si pina acum, a participat la un singur album non-Andries, la “Ploaia” lui Baniciu (voce la piesa “Marea” si “Nu e prea tirziu”, impreuna cu Andries).

Andriesa facut albumul “Slow Burning Down” special pentru ea (99% din vocea de pe disc ii aparţine), cu un tiraj foarte mic (500 exemplare), oferit prietenilor, cu calitatea declarata de “collector’s item”.

Maria Ioana Mintulescu

Alexandru Andries si Maria Ioana Mintulescu

 

P.S. Porecla ii vine de la Theodor Negrescu, la un moment dat, la o imprimare, a reusit sa cinte ca o negresa iar domnul Negrescu a zis:”Uite, canta ca o cioara!…”.

 

Berti Barbera – (n. 27 ianuarie 1972, Radauti, judetul Suceava) este actor, prezentator de televiziune, compozitor si cantaret, genurile abordate fiind blues, jazz si folk. A fost solist vocal al grupului Voltaj ’88 în perioada 1994 – 1997. A participat ca invitat pe albumele si in spectacolele formatiilor Timpuri Noi, Taxi, Cargo, Proconsul, Talisman, Phoenix, precum si ale solistilor Silvia Dumitrescu, Catalin Tarcolea, Ilie Stepan , Stefan Banica Jr., Analia Selis etc.

Din 1996, devine solist vocal si fondator al grupului Blue’s Convention, alaturi de Florin Ochescu.

Berti BarberaA mai avut colaborari alaturi de Mircea Tiberian, Anca Parghel, Johnny Raducanu, Garbis Dedeian, Decebal Badila, Marius Popp, Ion Baciu Jr., Nightlosers, Corneliu Stroe, Sorin Romanescu, Black Cat, Quo Vadis, Big Mamou precum si intalniri tip “jam session” cu Larry Coryell si The Bluesbreakers.

A realizat ilustratia muzicala la spectacolul “Eu daca vreau sa fluier, fluier”, în regia lui Sorin Misiriantu.

Intre anii 2003 si 2008, a prezentat emisiunea “Taverna” de la TVR, impreuna cu Iulian Vrabete, fost membru al trupei Holograf. A mai prezentat emisiunea “Nopti Albe de langa Biserica Neagra”, în cadrul festivalului “Cerbul de Aur” din 1997. A fost realizator al emisiunii “Oglinda Sunetului”, difuzata pe programul Radio Romania Tineret si “Jazzy Hour” de la Radio Romania Muzical.

A publicat articole de specialitate în diverse publicatii de presa: “Stage Pass”, “Musical Report”, “Art&Roll”, “Revista Radio”, “Playboy” , “Sunete”etc. Realizator al unor interviuri televizate cu nume imortante ale scenei muzicale mondiale precum Metallica, Yes, Steve Vai, Ian Anderson (Jethro Tull) Jim Kerr (Simple Minds), Pink, Lee Konitz, Long John Hunter, Christian Ancher Gron etc.

 

Cristi Minculescu & Nuţu Olteanu Supergrup

Cristian Alexandru Minculescu – sau mai simplu Cristi Minculescu (n.  9 ianuarie 1959, Pitesti), cunoscut in special pentru activitatea sa de peste 30 de ani ca vocalist al trupei IRIS si al sau celebru: “Buna seara, prieteni!”.

Cristi MinculescuVocea sa inconfundabila, considerata de multi drept cea mai buna voce a rockului romanesc, concertele fulminante, compozitiile si maniera proprie de interpretare, dar si activitatea continua de aproape 30 de ani l-au facut una dintre principalele figuri ale lumii rock si un artist considerat legendar.

Cristi Minculescu crede ca a mostenit vocea de la mama sa: „mama era in cor la manastirea Bistrita, de langa Ramnicu Valcea. Mai mult ca sigur ca de la ea am mostenit”.

Cristi MinculescuCristi Minculescu si-a inceput cariera in 1979 ca solist vocal al trupei Harap-Alb, in 1980 Cristi a dat proba la IRIS chiar de ziua lui si a reusit sa-i cucereasca pe membrii trupei cu vocea sa inconfundabila. La primul sau concert cu IRIS, pe data de 5 februarie 1980, „A fost de balamuc, mosule! N-au vrut aia sa ma primeasca la intrare. Eu le ­ziceam «Ba, sunt solistul de la Iris, am cantare», aia nimic. «Pleaca, ma, ca ii stim noi pe baietii de la IRIS». I-am «rezolvat» pana la urma cu o sticla de vodca. Asta e, am dat spaga la primul meu concert”, ii place lui Cristi sa se amuze.

In 1982, impreuna cu chitaristul Adrian „Adi” Ilie, Cristi Minculescu paraseste IRIS si infiinteaza trupa Voltaj, locul sau la IRIS fiind luat de Dan Bittman.

Trupa se desfiinteaza in 1983. In 1984 Cristi Minculescu canta in trupa Totusi, in Cenaclul „Flacara“, alaturi de Andrei si Ioana Paunescu. La Cenaclul Flacara Minculescu a mai cantat si alaturi de trupa Flacara Pop – Flapo (Al.Jimmy Zarnescu, Jerry Schwartz, Romeo Beianu).

In 1984 Dan Bittman pleaca la Holograf, iar in februarie 1985 Cristi Minculescu se intoarce la IRIS, alaturi de care va ramane pana in 2012.

 

Nutu Olteanu Supergrup

Nutu OlteanuIon „Nutu“ Olteanu – (n. 10 august 1957, Bucuresti) este un chitarist roman, fondator al celebrului grup rock IRIS. In primavara anului 1976, impreuna cu fostul sau coleg de banca de la scoala Generala 189 din cartierul Berceni Emil Brando Lechinteanu (bas), si cu Ion „Nelu” Dumitrescu (tobe), Nutu Olteanu incepe sa repete, in fiecare dupa-amiaza intre orele 15:00 si 22:00, la fabrica de mezeluri Popesti-Leordeni. In 1977, dau trupei numele IRIS si debuteaza oficial in februarie, acelasi an, la „Clubul de la ora 7“ din Bucuresti, in formula de trio, cu Nutu Olteanu la chitara si voce. Practic el este si primul vocalist al grupului IRIS, timp de aproximativ un an, din 1978, formatiei alaturandu-se solisti vocali precum Nelu Jecan sau Lucian Chivu, iar mai apoi, din 1980, Cristi Minculescu.

In perioada 1980-1981, ia o pauza cu IRIS si pleaca la grupul Rosu si Negru, condus de Liviu Tudan. Lui Nutu i se alatura la Rosu si Negru si bateristul Nelu Dumitrescu. Ambii revin la IRIS spre sfarsitul lui 1981. La inceputul lui 1986, paraseste IRIS-ul impreuna cu basistul Marty Popescu si cu solistul Dan Bittman si toti trei reformeaza Holograf-ul. La Holograf, Nutu il inlocuieste pe Mihai Pocorschi, retras din cauza hepatitei. La inceputul anilor `90 emigreaza in Suedia si fondeaza Ioan Olteanu Band, cu care revine in Romania pentru a concerta la festivalul Rock ’92 (septembrie 1992). In anii ’90, Nutu Olteanu canta cu trupa suedeza LedBoots, alaturi de Christopher Shooroi (chitara, voce), Ken Sundberg (bas, voce) si Anders Diephuis (tobe).

Actualmente, Ion Olteanu este membru a doua trupe suedeze: Bejerstrand si Sabbtail.

Nutu Olteanu SupergrupCeilalti doi membri si formatiei Nutu Olteanu Supergrup sunt doi muzicieni suedezi: Anders Diephuis (tobe) si Ken Sundberg (bass).

Ken Sundberg nu a paricipat la GalaFolk You! – 2013 din cauza unui accident de motocicleta suferit, a fost inlocuit de basistul Dan Pirici.

 

Kumm – trupa de rock alternativ din Cluj-Napoca, infiintata in anul 1997.

Kumm De-a lungul timpului, stilul muzical al formatiei a variat considerabil, de la rock progresiv cu influente jazz si etno pana la rock alternativ. Formatia a trecut prin numeroase schimbari de componenta, singurii membri din formula originala fiind claparul Kovács András si chitaristul Eugen Nutescu, cunoscut si sub numele de “Oigan”.

Trupa Kumm a sustinut numeroase concerte in strainatate, in tari precum Italia, Germania, Cehia si Ungaria. A participat la festivaluri precum Pepsi Sziget, Sárvár, 4+4 Days In Motion si Peninsula, lansand pana in prezent cinci albume de studio si sase videoclipuri.

Kumm - Eugen Nutescu zis "Oigan"Kumm - Kovacs AndrasBazele trupei Kumm au fost puse in anul 1997 de catre Kovács András si Eugen Nutescu (Oigan), ambii fiind componenti ale unor proiecte muzicale care intre timp se desfiinsasera (Short Cuts, respectiv Talitha Qumi). András dorea sa infiinteze o trupa noua, care sa reprezinte o fuziune intre jazz, rock si etno, si il invita si pe Oigan sa participe la proiect. Din proiect mai faceau parte la acea vreme saxofonistul Meier Zsolt (care fusese de asemenea component Short Cuts), bateristul Pap Joco si o studenta la fotografie, Cilu, pe post de solista.

 

 

Sursa informatiilor prezentate mai sus: Wikipedia.

Mai multe imagini in … galerie.

Share

Permanent link to this article: https://arsfotografica.ro/index.php/evenimente/ziua-a-iii-a-gala-folk-you-2013-bucuresti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *