«

»

Mar 22

Print this Post

Carol Popp de Szathmari (1812 – 1887)

Primul fotograf al Principatelor Romane

Carol Popp de Szathmari, in maghiara Szathmáry Papp Károly a fost o personalitate complexa si un artist polivalent – pictor, litograf, cartograf si fotograf, a lasat o opera documentara extrem de valoroasa privind viata din a doua jumatate a sec XIX in Tarile Romane.

S-a nascut la Cluj in 1812, fiul lui Dániel Szathmáry si al sotiei acestuia, Zsuzsanna, nascuta Vass, si-a facut primele studii la Colegiul Reformat din Cluj, ulterior a studiat dreptul si a lucrat o vreme ca functionar la Sibiu. La Cluj incepe sa deseneze, iar firea boema il determina ulterior, sa calatoreasca pentru a studia pictura, astfel realizeaza schite ale locurilor si oamenilor pe care-i intalneste.

Carol Papp de SzathmaryCarol Papp de SzathmaryCarol Papp de SzathmaryCarol Papp de Szathmary

 

 

 

 

 

 

 

A studiat pictura la Roma, unde s-a imprietenit cu Constantin Lecca (1807- 1887) si la Viena unde a urmat cursurile Academiei de Arte, pentru o scurta perioada de timp, avand ca profesori printre altii pe Johann Treml (1816-1852) si Peter Fendi (1792-1842). A efectuat ulterior doua voiaje de studii in Italia iar in 1835 se stabileste la Pesta, unde colaboreaza cu pictorul Anton Chladek (1794-1882) – primul profesor al lui Nicolae Grigorescu.

Dornic sa vada si sa cunoasca locuri si oameni noi, continua sa calatoreasca intens in tari din Europa si din Orient, unde picteaza peisaje si imortalizeaza in special chipurile taranilor intalniti. Numeroasele imagini pitoresti au un puternic caracter de reportaj, vadind un spirit de observatie ascutit, acest lucru se observa mai ales in scenele reprezentand balciuri sau targuri.

 

Carol Papp de SzathmaryCarol Papp de SzathmaryCarol Papp de Szathmary

 

 

 

 

 

 

Szathmári a publicat un “Album cu vederi din Transilvania” (1841), precum si portretele deputatilor din Dieta Transilvaniei.

 

Prima fotografie romaneasca

Carol Papp de SzathmaryCarol Popp de Szathmari a realizat in noiembrie 1848 prima fotografie din Romania: “Cupidon cu bratele frante”, care este o calotipie realizata in studioul de pe Podul Mogosoaiei (actualmente Calea Victoriei) din Bucuresti si pentru care artistul a folosit o statueta din colectia personala.

 

 

 

 

Pictorul si fotograful a patru domnitori

In tinerete se indragosteste de Maria Vacarescu, viitoarea sotie a spatarului Costache Ghica si a doua sotie a printului Gheorghe Bibescu, iar datorita acestei legaturi viziteaza Tara Romaneasca pentru prima data in anul 1831.
Carol Papp de Szathmary

Revine in tara de mai multe ori unde incepe sa picteze peisaje si portrete ale boierimii, bucurandu-se de un real succes, astfel incat la recomandarea Mariei Vacarescu devine pictorul oficial al curtii domnesti sub Alexandru Dimitrie Ghica (1834-1842) si Barbu Stirbei (1849-1853, 1854-1856), care i-au comandat numeroase lucrari, acest lucru il determina sa se stabileasca definitiv in Bucuresti, incepand cu anul 1843.

 

 

Incepand cu anul 1863 devine pictorul si fotograful oficial al domnitorului Principatelor Romane, Alexandru Ioan Cuza (1859-1866) si ulterior al regelui Carol I (1866-1914) pe care il insoteste in calatoriile sale in intreaga tara, desenand si fotografiind atat momentele oficiale cat si peisaje, biserici, manastiri sau tarani in costume populare.

Carol Papp de Szathmary

Carol Papp de SzathmaryCarol Papp de SzathmaryCarol Papp de Szathmary

 

 

 

 

 

 

 

Primul fotoreporter de razboi

Carol Popp de Szathmari a documentat grafic si fotografic o epoca de mari transformari a Tarilor Romanesti, o perioada de efervescenta si de reconstructie a intregii tari si in special al Capitalei, despre care ne-a lasat ca marturie primele imagini ale orasului.

A fost primul fotoreporter de razboi, realizand primele fotografii de pe campul de lupta al Razboiului Crimeii (1853-1856), astfel in primavara lui 1854 si-a instalat aparatura pe malul Dunarii, intre localitatile Oltenita si Silistra, realizand peste 200 de fotografii de pe frontul ruso-turc. Acestea au fost reunite mai apoi intr-un album intitulat „Razboiul ruso-turc 1853-1854” si a fost prezentat la Expozitia Universala de la Paris< din 1855, unde a fost distins cu o medalie. Si-a prezentat albumul sau, Imparatului Napoleon al III-lea, Reginei Victoria a Imperiului Britanic, din partea careia primeste o medalie de aur, Imparatului austriac Franz Joseph I, Tarului Alexandru II, Regelui de Wurttemberg si Marelui Duce Alexander Carl de Sachsen-Weimar-Eisenach.

Carol Papp de SzathmaryCarol Papp de SzathmaryCarol Papp de Szathmary

 

 

 

 

 

 

 

A doua oara cand il insoteste pe Principele Carol, a fost pe campul de lupta al Razboiului de Independenta (1877-1878), cand a fost atasat Sectiei Fotografice din cadrul Serviciului Sanitar, condus de generalului Carol Davila, in timpul acestor deplasari a realizat fotografii cu Principele Carol I inconjurat de statul major, cu taberele militare implicate in conflict, inspectia trupelor, spitale militare, bateriile romanesti de pe malul Dunarii, atasatii militari straini sau chipuri de militari, samd.

Imaginile capturate pe front au fost grupate, ulterior, în albumul “Souvenir din Rasbelul 1877-1878” si au aparut in publicatiile vremii din tara si din strainatate.
Carol Papp de SzathmaryCarol Papp de SzathmaryCarol Papp de Szathmary

 

 

 

 

 

 

In 1881, cu ocazia incoronarii ca Rege a Printului Carol I si a Proclamarii Regatului, realizeaza o serie de fotografii ale evenimentului, impreuna cu fotograful Andreas Reiser. Vremea urata si starea de sanatate l-au impiedicat sa realizeze fotografii de calitate, dar cu toate acestea au fost folosite pentru litografiile pulbicate ulterior intr-un album.

A fost primul fotograf al Regatului Unit, primul fotoreporter de razboi si unul dintre primii zece fotografi din Europa, opera sa fiind o marturie in imagini a preschimbarilor prin care a trecut tara, in acea perioada tumultoasa.

 

 

Repere Biografice:

 

  • 1812 ianuarie 11 – se naste la Cluj, pe atunci parte a Imperiul Austro-Ungar, Carol Popp de Szathmari
  • 1830 – apare prima schita in acuarela a artistului, inspirata de Maritica Vacarescu si denumita “un ideal care nu se atinge niciodata”.
  • 1831 – viziteaza pentru prima data Tara Romaneasca
  • 1835 – se stabileste temporar la Pesta, unde colaboreaza cu pictorul Anton Chladek. In acest timp, realizeaza diferite tablouri in acuarela cu peisaje rurale dar si portrete de tarani din diferite regiuni ale Romaniei.
  • 1841 – publica un “Album cu vederi din Transilvania” precum si portretele deputatilor din Dieta Transilvaniei
  • 1843 – este anul in care se stabileste la Bucuresti, dupa cateva vizita anterioare. Incepe sa picteze peisaje si portrete ale boierimii care se bucura de un mare succes, este anul in care realizeaza primele dagherotipii (fr. daguerréotype) iar in urma testelor  realizeaza si primele talbotipii (calotipii).
  • 1848 – Carol Pop de Szathmari devine primul artist care organizeaza o expozitie cu tablourile sale. Pana atunci, artistii isi expuneau lucrarile in vitrinele magazinelor. In luna noiembrie, realizeza prima fotografie, daghereotip, reprezentand Cupidonul cu bratele frante” si  incepe sa experimenteze fotografia, in special pentru a putea realiza lucrari mai fidele pentru portrete si peisaje
  • 1850 – artistul ajunge in Orient, unde dorinta de a surprinde ineditul unei lumi necunoscute se transforma in pasiune pentru fotografie, vede  multe lucruri care il fascineaza, iar schitele pe care le face, desi are o tehnica destul de rapida, nu il mai satisfac
  • 1854 – in timpul Razboiului Crimeii (1853-1856), calatoreste pe malul Dunarii, la Oltenita si Silistra, pentru a realiza fotografii de pe frontul ruso-turc. Realizeaza peste 200 de fotografii, primele fotografii de pe un camp de lupta, pe care le aduna intr-un album si din care doneaza cate un exemplar  capetelor incoronate ale tarilor participante la razboi.
  • 1859 – expune o fotografie cu Hanul lui Manuc, la Societatea Fotografica din Paris, a-l carui membru devine cinci ani mai tarziu.
  • 1860 – realizeaza in premiera pentru  Tara Romaneasca, harta in detaliu a Munteniei care este o harta topografica a tarii dupa modelul planselor realizate de armata austriaca.
  • 1860 – publica prima revista ilustrata din Bucuresti, Jurnalul Ilustrat Universal, cu gravuri realizate dupa fotografiile personale si gravuri aduse de la Paris. A calatorit in de doua ori  la Constantinopol, in suita oficiala a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, prima data in 1860 si a doua oara 1864.
  • 1863 – este desemnat pictor si fotograf oficial al Domnitorului Alexandru Ioan Cuza si realizeaza portretele oficiale ale domnitorului si ale Printesei Elena Cuza. In acelasi an realizeaza un album de fotografii cu peisaje din jurul Bucurestiului, pentru Printesa Elena, cu dedicatia: “Souvenir de la Roumanie, dedie a sa Altesse Serenissime Helene, Princesse Regnante de la Roumanie, par Charles Pap de Szathmari, Peintre et Photographe de la Cour de Son Altesse Serenissime le Prince Regnant”.
  • 1864 – cu ocazia celei de a doua calatorii la Constantinopol, ca membru al delegaţiei valahe a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, schiţeaza, discret, intalnirea acestuia cu sultanul Abdul-Medjid I si este decorat de Imperiul Otoman cu Ordinul Medgidie pentru fotografiile si tablourile sale. Devine membru al Societatii Franceze de Fotografie.
  • 1866 – devine fotograful Printului Carol de Hohenzollern-Sigmaringen pe care il insoteste in calatoriile sale prin intreaga tara, desenind sau fotografiind momentele oficiale, peisaje, biserici, manastiri sau tarani in costume populare.
  • 1867 – expune fotografii la Expozitia Universala de la Paris si obtine menţiunea de onoare pentru colecţia sa de vederi stereoscopice din Romania
  • 1869 – realizeaza doua albume, primul, contine fotografii din tara pe care le-a facut in timpul calatoriilor cu Carol I si care cuprinde peisaje si ilustratii ale monumentelor istorice – “Romania” (1866-1868), si un altul, cu imagini ale Mitropoliei Curtea de Arges. Compune primele panorame luate din Turnul Coltei, Dealul Filaret si Dealul Spirii care au o valoare documentara exceptionala.
  • 1870 – devine membru al Societaţii Fotografice din Viena, colaborand si la periodicul acesteia, Photographische Korrespondenz.
  • 1873 – expune fotografii la Expozitia Universala de la Weltausstellung (1873), Viena
  • 1877 – il insoteste pe Principele Carol pe frontul de lupta al Razboiului de Independenta (1877 – 1878), fotografiile realizate cu aceasta ocazie au fost adunate in albumul Resbelul 1877 – 1878 si multe din ele au fost republicate in reviste ilustrate precum L’Illustration, Illustrated London News, Zeitung Illustrirte si Resboiul.
  • 1881 mai 11-13 – cu ocazia incoronarii ca Rege a Printului Carol I, impreuna cu fotograful Andreas Reiser, ilustreaza ceremonia de incoronare printr-o serie de fotografii ale festivitatilor, pulbicate ulterior intr-un album. 
  • 1884 – apare albumul de cromolitografii intitulat ”Carele Simbolice”, continand cele mai bune fotografii ale artistului Carol Pop de Szathmari
  • 1887 iulie 3 – trece la cele vesnice la Bucuresti si este inmormantat in fostul Cimitir Evanghelic de la Filantropia.

 

Share

Permanent link to this article: https://arsfotografica.ro/index.php/istorie/carol-popp-de-szathmari-1812-1887

3 comments

1 ping

  1. donvillarreal

    Sa vedem acum ce v-a urma dupa asta.

  2. Ronny

    Imi pierdeam si eu lucrul si am aflat articolul dvs.
    Asa ca am spus ca vreau sa va arat respectul meu pentru informatiile oferite.

  3. imogene

    Buna, uite ca am gasit acest articol despre Carol Popp de Szathmari.
    Cred ca saitul arsfotografica.ro este printre cele mai
    utile saituri web de pe web-ul din Romania. Multa bafta in continuare.

  1. Japan

    Japan

    I like this page I think only those people who loves respect and like these pages

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *