«

»

Apr 18

Print this Post

10 reguli pentru o fotografie reusita

Reguli de baza in compozitia fotografica

Fotografia buna respecta o serie de reguli de compozitie, general acceptate, care ajuta la obtinerea unei imagini armonioase. Evident, criteriile de compozitie nu sunt obligatorii dar folosirea lor ajuta la evidentierea subiectului si dirijarea privirii catre zona de interes din fotografie, cu scopul de a transmite un mesaj.

 

“Singura regula in fotografie este aceea ca nu exista reguli” sau altfel spus, regulile sunt facute pentru a fi incalcate, dar abia dupa ce le cunosti.

 

Pentru a mari impactul vizual al unei fotografii este bine sa tinem cont de cateva reguli simple, ele se regasesc exprimate sub o forma sau alta la toti marii fotografi.

“Decalogul” unei fotografii bune

 

  1. Prima regula si ceea mai importanta, este sa aveti intotdeauna asupra voastra un aparat de fotografiat, pregatit pentru a fi folosit in orice moment. Ca sa nu ratati ocazi unice, de tipul odata-n viata, din cauza lipsei unui aparat de fotografiat. Purtati asupra voastra in permanenta un DSRL sau un aparat pocket size. Imortalizarea unor momente unice, pline de spontaneitate vor adauga valoare fotografiei.
  2. Apropiati-va de subiect si reincadrati-l cat mai strans, scopul este de a umple imaginea cu subiectul ales. Ca regula generala cu cat te apropi mai mult de subiect cu atat mai bune vor fi  fotografiile prin eliminarea fundalului inutil care poate distrage atentia. Fotografia de aproape trebuie sa surprinda suficient din scena pentru a face imaginea clara si interesanta, detaliile pot dezvalui adevarate povesti.Andrei Serbu la BIAS 2015
  3. “Descentrati” subiectul, mutati focarul de interes in afara centrului imaginii. Plasarea subiectul in mijloc nu este gresita, dar cu toate acestea, plasarea lui in afara centrului face compozitia mai dinamica si mai interesanta pentru ochi.Monumentul Eroilor Aerului
  4. Fundalul sau background-ul sa fie cat mai simplu. Un fundal simplu ajuta la concentrarea atentiei asupra subiectului si crearea unor fotografii clare. Pentru acest lucru muta punctul de statie al camerei sau subiectul, astfel incat fundalul sa fie simplu si neaglomerat.
  5. Cautarea unei lumini adecvate, este esentiala pentru o buna expunere si poate face imaginile mult mai interesante, pline de culoare si vibrante. Trebuie evitat pe cat posibil fotografirea in plina zi, la amiaza, atunci cand lumina solara puternica determina oameni sa se incrunte si genereaza umbre dure, puternice. Zilele innorate sunt foarte ofertante pentru fotografie deoarece iluminarea este uniforma, difuza si moale.
  6. Atunci cand fotografiati oameni, tinetii ocupati. Fotografiile vor avea un aer de spontaneitate daca veti cere subiectilor sa fie mai activi, expresiile lor vor fi mult mai relaxate si naturale si  veti evita astfel ipostazele rigide si statice.
  7. Tineti aparatul de fotografiat nemiscat, este vital pentru obtinerea unor imagini clare. Cand apasati butonul declansator, apasati-l usor, chiar si o usoara miscare a aparatului de fotografiat poate deteriora claritatea imaginii. Folositi un trepied sau monopied iar in lipsa, rezemati bratul pe cat este posibil de un suport.Arcul de Triumf
  8. Nu fiti statici, cautati unghiuri inedite de abordare a subiectului fotografic. Cautati puncte de statie diferite din care sa realizati mai multe imagini, pana cand gasiti ceea ce cautati.
  9. La peisaje creati perspectiva prin adaugarea unui obiect in prim-plan. Elementele din prim-plan adauga un sentiment de profunzime si proportie.
  10. Flash-ul este incorporat in aparatul de fotografiat pentru a fi folosit. Utilizarea lui poate imbunatati semnificativ imaginile, oferind lumina suplimentara atat la interior cat si in aer liber, unde indulceste umbrele. Tot ce trebuie sa faceti este sa va asigurati ca subiectul este in  raza blitz-ului, care este campul de profunzime in care subiectul este iluminat iar expunerea se va realiza corect. Pentru acest lucru, check manualul camerei foto.

 

Atentie! Mai este un element important de adaugat, sa aveti intotdeauna bateri sau acumulatori de rezerva la voi, plus un card sau un film.

 

 

Lista nu este nici pe departe exhaustiva sau batuta in cuie, este doar un ghid minimal pentru obtinerea de imagini mai bune. Toate aceste “reguli” vor fi discutate mai pe larg in posturile viitoare. Tineti aproape.

Share

Permanent link to this article: https://arsfotografica.ro/index.php/tutoriale/10-reguli-pentru-o-fotografie-reusita

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *