«

»

Dec 14

Print this Post

CHDK – Canon Hacker Development Kit

Canon Hacker Development Kit

CHDK este un software care transfera facilitatile de setare ale unui DSRL pe o camera fotografica de tipul point-and-shoot de la Canon. Este o extensie firmware  exclusiva pentru “sapunierele” Canon Powershot / Digital IXUS care au cel putin un procesor Digic I sau II, lista completa a camerelor care suporta soft-ul o gasiti aici CHDK Camera list.

IMPORTANT !
  1. CHDK este compatibil cu camerele digitale Canon de tip point-and-shoot. CHDK nu functioneaza cu aparate fotografice compacte fabricate de alti producatori sau cu DSLR-urile Canon.
  2. O versiune diferita de CHDK este necesara pentru fiecare model de camera foto Canon. Versiunea CHDK pentru camera Canon G9 nu functioneaza pe camera Canon SX200 IS.
  3. O versiune diferita de CHDK este necesara pentru fiecare versiune de firmware a unui model de camera (ex. PowerShot A1200 are trei versiuni de firmware 1.00A, 1.00B, 1.00C iar pentru fiecare este necesara o versiune diferita de CHDK).

Facilitati:

  • fotografiere in mod RAW / DNG
  • RAW SUM: combinarea mai multor fotografii, astfel incat timpii de expunere se aduna (ex. 5 fotografii facute cu 1 sec, combinate dau o fotografie ca si cand expunerea ar fi fost de 5 sec) si RAW AVERAGE: combinarea mai multor fotografii, rezultatul fiind eliminarea zgomotului (ISO mare).
  • histograma (live/review mult mai buna decat cele existente)
  • mod Zebra
  • timp de expunere intre 1/40.000 si 64 sec
  • jocuri (sokoban & reversi) si utilitare (file browser, text reader, calendar)
  • bracketing (aperture, shutter speed, iso, focus)
  • motion detection cu un timp de raspuns de 60ms sau mai mic (un script foarte util)
  • aperture override (folosirea lui F/14 pe un aparat la zoom maxim in loc de F/8)
  • controlul manual al focusului si a profunzimii de camp pentru realizarea de imagini macro (stacking macro)
  • ISO override (pe unele aparate poti seta ISO mai mic sau mai mare decat cele oficiale)
  • zoom optic in timpul filmarii
  • setari referitoare la calitatea videoului (ex. bitrate)
  • informatii suplimentare pe lcd (depth of field, incarcare baterie, zoom efectiv in mm, etc)
  • declansator remote pe USB
  • interfata care iti permite rularea de scripturi (uBasic & LUA) – poti scrie si tu scripturi
  • intervalometru cu care poti realiza timelapse-uri lungi de ordinul saptamanilor sau lunilor de zile cu un alimentator extern si eventual un card Eye-Fi Wireless SD
CDHK va deteriora camera?

O intrebare legitima la care voi incerca sa raspund in continuare.

Exista intotdeauna o sansa pentru ca ceva sa mearga prost, dar este un risc asumat si nu au existat pana acum rapoartate daune, verificate. CDHK nu face nici un fel de modificari la firmware-ul instalat din fabrica in aparatul de fotografiat. CDHK este stocat pe acelasi card de memorie ca si fotografiile, cand se scoate cardul SD sau se sterg fisierele CDHK, camera digitala revine la setarile initiale de fabrica.

Teoretic este posibil ca CDHK sa poata conduce camera foto dincolo de limitele operationale Canon. Daunele s-ar putea datora unei erori accidentale de programare (de exemplu folosirea motorului zoom prea des sau prea repede), sau din cauza unui malware deliberat. Dar este putin probabil ca un malware sa existe, deoarece hackeri nu ar obține nimic de la deteriorarea camerei foto si nici nu ar putea prelua controlul lor ca in cazul unui calculator.

Cazurile de “imagine ingheața” sau in care camera nu mai raspunde la comenzi poate fi usor remediata prin comutarea on/off a camerei sau in cazurile mai complicate prin rescrierea CHDK-ului pe card (my case).

CONCLUZIE !

CHDK nu poate trece de barierele fizice, constructive ale camerelor, ci numai extinde limitarile softului inclusiv cele datorate maketing-ului.

Optimistii spun ca nu este nici un pericol daca folosesti hackul asta, exista chiar un zvon, cum ca un reprezentant Canon ar fi confirmat ca nu se pierde garantia prin folosirea lui.

Resurse oficiale:

Pagina principala CHDK
Caracteristicile noi dobandite de camera
Script-uri utile
Un manual bun in limba engleza, gasesti la link-ul …acesta.

Intr-un post ulterior voi scrie despre cum am aflat eu, firmware-ul propriului aparat foto si despre cum poti incarca si folosi CHDK-ul, cu mai multe exemple, sper eu.

 

Mai jos aveti un time lapse realizat cu ajutorul CHDK-ului instalat pe un Canon A1200.

Share

Permanent link to this article: https://arsfotografica.ro/index.php/tutoriale/chdk-canon-hacker-development-kit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *