«

»

Apr 16

Print this Post

Super Macro Fotografia

Macrofotografia vs Super Macrofotografia

 

Despre importanta campului de profunzime (DOF) in fotografie si in special in macrofotografie am mai vorbit aici, deci nu voi insista mai mult.

De curand am experimentat fotografia macro cu un obiectiv dedicat Canon EF-S de 60mm la care am montat invers un Helios-44M, rusesc.

Ceea ce a iesit, tare m-a uimit.

Diptera (Musca)

 

 

 

 

Ca orice lucru minunat din aceasta lume, super macrofotografia are si parti mai putin placute:

  1. distanta de fotografiere foarte, foarte mica
  2. un camp de profunzime minuscul
  3. necesitatea folosirii unui trepied, a unei sine de focus si a unui flash ring
  4. utilizarea unui soft de stacking la postprocesare

 

Datorita distantei de fotografiere foarte mici, daca va aduceti aminte din ceea ce am scris in postul dedicat DoF-ului, campul de profunzime a intrat la apa, aproape ca se poate spune ca este sublim dar lipseste cu desavarsire.

Pentru a ilustra acest lucru, am luat una bucata musca decedata si am purces la un experiment edificator care sa completeze vizual adevarul enuntat anterior.

 

Diptera (Musca)

 

 

 

 

Imaginea laterala a mustei a fost facuta numai cu obiectivul de macro si este compusa/stack din aprox. 17 fotografii. Dupa cum lesne se poate observa in imagine, dragalasul cap al subiectului are cam 2,5 – 3 mm, ori acest amanunt devine semnificativ in realizarea imaginilor frontale pe care le-am efectuat ulterior.

 

Diptera (Musca)Diptera (Musca)

 

 

 

 

In stanga pentru fotografie am folosit doar obiectivul de macro, EF-S de 60 mm si am compus/stack-uit imaginea din 14 fotografii.

La fotografia din dreapta am folosit obiectivul de macro EF-S de 60 mm, plus Helios-ul inversat iar imaginea este rezultatul compunerii/stack-uirii a 57 de fotografii.

 

Concluzie!

Pentru un camp de profunzine depth of field (DoF) de numai 3 mm a fost nevoie de 4 ori mai multe imagini in cazul obiectivelor combinate decat in mod normal, datorita distantei foarte mici de fotografiere, dar rezultatul este o super macrofotografie. Genul acesta de fotografie necesita o pregatire mai ampla si o atentie sporita la detalii, dar rezultatele sunt pe masura efortului iar satisfactia mare.

Pentru a realiza o fotografie decenta, trebuie sa ai un pas intre fotografii cat mai mic, la mine a fost de aprox. 0,05 mm pentru a doua fotografie.

 

Am devenit fan al super macrofotografiei.

 

Pana atunci va prezint ce-am realizat pana acum, aici si aici.

Share

Permanent link to this article: https://arsfotografica.ro/index.php/tutoriale/super-macro-fotografia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *