«

»

Sep 10

Print this Post

Lacul Vacaresti 2013.09.01 – partea II

“La sarpele de mare cu pestele in gheare.”

A fost cireasa de pe tort, la acesta iesire de la inceputul lui septembrie.

A fost o experienta unica, atat din punct de vedere fotografic, cat si din prisma intalnirii de gradul trei pe care am avut-o. Trebuie sa recunoastem, frica de serpi este una dintre cele mai comune fobii, de care nu am fost nici eu scutit pana acum. Frica ancestrala de serpi, fobia de serpi – ofidiofobia – si-a facut simtita prezenta, insinuandu-se in mintea mea. Reactia automata, primitiva si innascuta a corpului intr-o astfel de situatie, de a lupta sau a fugii, a fost si ea ca la carte, prezenta. Dar curiozitatea mare, m-a determinat sa raman si sa-i urmaresc comportamentul.

Sarpele de casa (Natrix Natrix).

Totul a inceput pe marginea unei mici balti din Groapa Vacaresti.

din_ciclul_vietii_2Dupa ce mi-am ales un loc de panda si m-am linistit, am reusit sa fiu atent la natura ce ma inconjura. Primul eveniment, a fost o vanzoleala, care le-au avut ca protagoniste pe cele doua broaste din imaginea alaturata.

 

sarpele-de-casa-si-broasca

Urmarindu-le sa vad ce fac, cu coada ochiului am sesizat in stanga mea o alta drama in plina desfasurare, un sarpe care vana o broscuta.

sarpele-de-casa-natrix-natrix-_0Am incercat sa ma apropii dintr-o alta directie, ocolind o portiune de stuf, dar rezultatul a fost ca am pierdut subiectul. Dar cum norocul si-l face omul cu mana lui, tot “rascolind cu privirea” balta am zarit sarpele fugind si directia in care a luat-o. A urmat un nou ocol amplu al stufarisului de pe margine si deodata …

Situatia a evoluat de asa natura incat am putut sa ma apropii la aproximativ 2-3 metri, de el.

sarpele-de-casa-natrix-natrix-_3sarpele-de-casa-natrix-natrix-_11sarpele-de-casa-natrix-natrix-_9

 

 

 

 

Dupa o bucata de timp in care a tot adulmecat cu limba zona, a disparut sub apa pentru a reapare dupa cca. 2 min. cu masa de pranz.

sarpele-de-casa-natrix-natrix-_4sarpele-de-casa-natrix-natrix-_5sarpele-de-casa-natrix-natrix-_6

sarpele-de-casa-natrix-natrix-_7

 

 

 

 

A fost o poveste cu final neasteptat, dupa o vanatoare incununata de succes a urmat catastrofa, a pierdut pestele si odata cu el s-a spulberat visul lui de a manca si al meu de-al fotografia in timpul festinului.

sarpele-de-casa-natrix-natrix-_8sarpele-de-casa-natrix-natrix-_10A incercat sa recupereze prada dar totul a fost zadarnic, in lipsa miscarii pestelui a trecut pe langa el de nenumarate ori. Efortul si probabil frustrarea la adus foarte aproape de locul unde ma aflam, la aprox. 1-2 m.

 

Am fost foarte aproape si am reusit sa-l fotografiez fara ca el sa se sperie de miscarea sau zgomotul camerei, altfel trag concluzia ca pe linga ca este surd, mai este si chior. Parea sa ma observe fara a ma vedea, a tresarit si a aratat un oarecare interes numai cand am dat cu batul in balta, la propriu.

Categoric punctul culminant al zilei, a fost momentul in care ne-am privit in ochi si cand m-am simtit pentru o secunda ca Mowgli in fata pitonului Kaa, totalmente fascinat de creatura din fata mea.

P.S. Sarpele de casa (Natrix Natrix), nu este veninos si nici constrictor fiind total inofensiv pentru om.

 

Mai multe imagini in … galerie.

 

Share

Permanent link to this article: https://arsfotografica.ro/index.php/wildlife/lacul-vacaresti-2013-09-01-partea-i

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *